Zonnepanelen op uw woning: het proces van A tot Z(on)

Het leveren van hoogwaardige producten is nog geen garantie voor een goede installatie…

Het is de kunst om de diverse onderdelen van de installatie zo te kiezen dat er voor uw unieke situatie de meest gunstige combinatie ontstaat. De medewerkers van Zonnepaneeltotaal hebben indien nodig ondersteund door de technische dienst van onze importeur Solarclarity de ervaring en de kennis om deze keuzes samen met u te maken.

Niet onopgemerkt mag in deze blijven dat we door onze aansluiting bij een grote importeur een breed assortiment van producten kunnen aanbieden. Dit schept op zijn beurt een solide basis voor een onbevooroordeelde advisering.

Wij kunnen het ons nog steeds niet voorstellen hoe er onbevooroordeeld geadviseerd kan worden als men maar twee of drie merken kan aanbieden.
Om u een inzicht te verschaffen in de diverse factoren die van belang zijn voor het samenstellen van een goede installatie hebben we een stappenplan gemaakt welke
we graag in een adviesgesprek met u doornemen.

Stap 1: uw woning

Is mijn woning geschikt?

Bijna elke woning is geschikt voor zonnepanelen, of u nu in een rijtjeshuis of vrijstaand huis woont. Het aantal beschikbare vierkante meters op je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Vergunningen zijn in ons land uitsluitend bij monumentale gebouwen vereist.

 

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak worden geplaatst. Schuine daken met een oriëntatie op het Noorden, Noordwest en Noordoost zijn ongeschikt terwijl schuine daken met een oriëntatie op het Zuiden zeer geschikt zijn. Een plat dak is ook ideaal, hierop is de richting en de helling van de zonnepanelen naar believen te bepalen.

van-a-tot-zon-foto01

Stap 2: optimale ligging bepalen

De optimale ligging

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als uw dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen sterk verlaagd zijn. Bij een plat dak bepaalt de schaduw die zonnepanelen op elkaar zouden kunnen werpen het maximale aantal zonnepanelen. Daardoor bent u ongeveer 4 vierkante meter dakoppervlak per paneel nodig.
Bij een schuin dak kunt u rekenen met ongeveer 1,7 vierkante meter per zonnepaneel.
Mits er de juiste voorzieningen worden getroffen, kan er vaak ook bij schaduw alsnog een goed opbrengst rendement behaald worden.

 

Een optimaal liggend zonnepaneel ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,95 kWh per wattpiek. Een gemiddeld paneel heeft een piekvermogen van ongeveer 270 Wp. Het westen van ons land ontvangt iets meer zon dan het oosten. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager. Op een plat dak kunt u zonnepanelen in principe in iedere richting en onder iedere hoek leggen. De tabel geeft een grove indicatie van de efficiëntie van uw dak weer, dit in relatie tot de hellingshoek en de oriëntatie van uw dak.

Zonnepaneel Totaal kan in vele gevallen een opbrengstberekening maken. U krijgt dan van ons een garantie gedurende 20 jaar inzake de te verwachten opbrengst.

 

Onderstaande afbeelding toont de efficiëntie van de zonnepanelen op uw dak, afhankelijk van de positie en de hellingshoek.

 

Stap 3: hoeveel panelen heb ik nodig?

Uw energieverbruik

Stel vast middels een recente eindafrekening van uw energieleverancier hoeveel energie u verbruikt heeft. Dit verbruik kan als indicatie nuttig zijn. Vergis u niet er zijn veel onbekende factoren waaraan u nu vermoedelijk niet denkt die echter in de toekomst een grote rol gaan spelen. Zonnepaneel Totaal wilt u graag helpen om een toekomst bestendige inschatting te maken.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Voor het milieu geldt: hoe meer zonnepanelen hoe beter. Maar voor uw portemonnee is het interessanter om het aantal zonnepanelen dat u koopt af te stemmen op uw jaarlijkse stroomverbruik. Als u namelijk meer stroom produceert dan u zelf verbruikt kunt u die extra stroom in de toekomst niet meer salderen. Dat betekent dat u een lagere stroomprijs krijgt voor de stroom die u aan het net levert. U krijgt dan gemiddeld 0,08 euro per kWh, in plaats van de 0,19 euro die u normaal krijgt per kWh. Als vuistregel adviseren wij om ongeveer 80% van uw jaarlijks gebruik met zonnepanelen op te wekken. Daar voor een schatting van het benodigde aantal panelen, kunt u rekenen met een jaaropbrengst van 250 kWh per paneel.

Stap 4: welke panelen zijn voor mij geschikt?

Welke zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt werken op basis van monokristallijn of polykristallijn silicium. De zwarte mono kristallijne silicium zonnepanelen zijn iets duurder en hebben een iets hogere stroomopbrengst per vierkante meter (gemiddeld 18 procent van de zonne-energie wordt in stroom omgezet; dat heet rendement). De blauwe polykristallijne silicium zonnepanelen zijn financieel iets interessanter (rendement: 14 procent) en zullen vaak de interessantste keuze zijn als ruimte op uw dak geen beperkende factor is en u niet uit esthetische overweging voor zwarte panelen wilt kiezen.

De derde soort zijn de zo geheten dunne film = cis panelen. Deze zwarte panelen onderscheiden zich door een betere opbrengst bij weinig licht, bij gedeeltelijke schaduw en bij lichtinval onder een kleine hoek. Deze panelen genereren hierdoor meer stroom bij minder gunstige omstandigheden. De maatvoering van deze panelen wijkt vaak af. Marktleider in de dunne filmpanelen
is het japans duitste merk Solar Frontier.

 

Stap 5: De omvormer

Welke omvormer is geschikt?

Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit uw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen en de karakteristiek van de omvormer moet worden afgestemd op uw zonnepanelen. Steeds meer omvormers bieden de mogelijkheid om via een schermpje of via internet de opbrengst te monitoren Ook hebben steeds meer omvormers één tot soms wel vier maximum power point trackers (MPPT), die zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit.

Een optimum in de techniek van MPPT’s wordt geleverd door
Solar Edge. Deze fabrikant bouwt omvormers met voor elk paneel van de installatie een MPPT. Deze MPPT’s worden optimizers genoemd en worden aan ieder paneel van de installatie gemonteerd.

 

Stap 6: bevestiging van de panelen

Hoe gaat het bevestigen?

De bevestiging van zonnepanelen is geen ingrijpende zaak. De zonnepanelen worden veelal over de dakpannen gemonteerd. Het montagesysteem wordt in veel gevallen middels dakhaken gemonteerd. De bestaande dakpannen worden dan weer over de haken geplaatst waardoor er gegarandeerd geen lekkage ontstaat. Indien het dak of de dakpannen niet geschikt zijn voor dak haken dan wordt het montage systeem geschroefd op het dak. Ook dan worden de dakpannen weer teruggeplaatst om een waterdichte oplossing te garanderen voor uw zonnepaneel systeem. Op platte daken worden de panelen in een frame gemonteerd. Dit frame wordt middels ballast op zijn plaats gehouden. Er wordt dus niet geboord in uw dak.

Dakhaken:

 


Stap 7: kwaliteit en garantie

Kwaliteit

Zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen die aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen, zijn te herkennen aan een Eu of een TUV certificaat. U kunt er dan zeker van zijn dat belangrijke opgaven inzake de eigenschappen bij deze gecertificeerde componenten op uniforme wijze zijn vastgesteld.

 

Garantie

In ons land is de installateur in eerste aanleg uw aanspreekpunt voor het geval dat er onvolkomenheden zijn. Maar vergis u niet opbrengstgaranties gaan vaak tot 25 jaar! Wie kunt u nog aanspreken als uw installateur niet meer bestaat? In dit geval dient u zich te wenden tot de leverancier dus de importeur of de fabrikant. Dit wordt erg lastig als deze niet gevestigd is in Europa. Zonnepaneeltotaal betrekt daarom alle materialen van Solarclarity een van de oudste en grootste importeurs in ons land. De producten die wij leveren zijn te allen tijde Europees gecertificeerd. Zonnepaneel Totaal geeft vijf jaar garantie op de zonnepanelen, bevestigingsmaterialen en op de verrichte werkzaamheden, tien jaar op de omvormers en afhankelijk van het merk 20 tot 25 jaar op de opbrengst van de zonnepanelen.

Zonnepaneel Totaal geeft 2 jaar garantie op de verrichte montage werkzaamheden. De duur van de fabrieksgarantie op de omvormers uit ons assortiment bedraagt afhankelijk van het toegepaste merk tot 12 jaar. Terwijl een groot aantal fabrikanten van de zonnepanelen uit ons assortiment de opbrengst maar liefst 25 jaar garanderen.

 

langelo-fam

Stap 8: erkend installateur elektrische installaties

meter

Aanpassingen in elektrisch systeem

Wanneer u een een aanpassing in uw elektrisch systeem van uw woning wilt laten aanbrengen, mag dit uitsluitend door een gecertificeerd bedrijf gedaan worden. Voor de zonnepanelenbranche heeft onze overheid nog steeds niets geregeld. Iedereen mag zonnepanelen installeren terwijl er terdege aanpassingen aan uw elektrisch systeem moeten worden aangebracht. Stel nu dat uw woning door brand beschadigd! Hoe zal de verzekeraar zich opstellen als blijkt dat u een niet gecertificeerd bedrijf heeft laten werken aan uw elektrische installatie? Om over de veiligheidsrisico’s die u loopt maar te zwijgen.

 

Laat daarom uw installatie uitsluitend aanleggen door een gecertificeerd installateur. Zonnepaneel Totaal is een volgens de NEN 1010 norm gecertificeerd bedrijf erkend installatiebedrijf. (NEN 1010 = veiligheid en kwaliteit).

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw woning?

Bel of mail voor een adviesgesprek, of vraag gerust een offerte aan.

Zonnepaneel Totaal regelt het voor u van A tot Zon!